Btw en kleine handelsgeschenken

Als btw-plichtige mag u de btw op goederen die u kocht om ze weer te verkopen, aftrekken. Als u dan later besluit om die goederen niet te verkopen, hetzij om ze zelf te houden dan wel om ze weg te schenken, dan moet u de afgetrokken btw, terugstorten. Er zijn echter uitzonderingen en één daarvan gaat over kleine handelsgeschenken.

Onttrekking

De technische btw-term is “onttrekking”. U onttrekt het goed aan de normale afhandeling (namelijk de verkoop ervan). De btw werd dus ten onrechte afgetrokken en daarom moet u hem aan de schatkist terugbetalen.
Maar er zijn 3 uitzonderingen:

handelsmonsters;

handelsgeschenken; en

schenkingen voor liefdadigheidsdoeleinden van hetzij levensmiddelen (onder strikte voorwaarden), hetzij levensnoodzakelijke niet-levensmiddelen (onder nog meer strikte voorwaarden).

Over de schenking voor liefdadigheidsdoeleinden vloeide de afgelopen maanden veel inkt omdat de mogelijkheden sterk verruimd werden. Ook voor “handelsgeschenken” is er nieuws.

Handelsgeschenken van geringe waarde

Er is sprake van handelsgeschenken als het gaat over goederen die niet van dezelfde aard zijn als de producten die gewoonlijk verkocht worden door de onderneming en als ze niet worden verstrekt in een publicitaire context. Dat onderscheidt hen van handelsmonsters.

De handelsgeschenken mogen geschonken worden zonder dat er sprake is van btw op de onttrekking, onder 4 voorwaarden:

het handelsgeschenk wordt kosteloos verstrekt;

het handelsgeschenk wordt verstrekt in het kader van de handelsrelaties (m.a.w. aan regelmatige klanten of leveranciers om goede handelsrelaties te onderhouden);

het geschenk kan niet worden doorverkocht door de persoon die het ontvangt;

de waarde van het geschenk is lager dan een bedrag van 50 euro, exclusief btw.

Tabaksfabrikaten en de geestrijke dranken kunnen er nooit onder vallen.

Een tijd lang was er ook sprake dat er sowieso maar 1 geschenk per handelsrelatie zou kunnen gegeven worden maar die voorwaarde is uiteindelijk toch niet opgenomen in het recent koninklijk besluit dat hierover is verschenen.

De nieuwe regels traden in werking op 30 juni 2019.